Hei,
Yrityksemme järjestää paljon koulutuksia, ja näinä aikoinahan ne ovat etäkursseja. Kerron tässä hieman kokemuksiani etäkoulutuksesta. En siis tarkoita webinaaria tai verkkokurssia, vaan tavanomaisen live-kurssin pitämistä etänä.
Kokemukset ovat yllättävänkin rohkaisevia. Koulutuksia ei siis kannata lykätä tai peruuttaa. Itse asiassa minun koulutuksia ei ole tähän mennessä peruttu lainkaan. Oppiminen on entistä ajankohtaisempaa ja etäkurssin kautta opin saaminen onnistuu, niin kuin amerikkalaiset sanovat, ”in the comfort of your home”.
Olen kouluttanut nyt etänä esim Data Vault-johdantoa, SQL:ää sekä tiedon mallinnusta. Muut kouluttajamme ova vetäneet esim koneoppimista Pythonilla sekä DataOps-koulutuksen. Suosittu Data Vault 2.0 Sertifiointi on tulossa etätoteutuksena pian.
Muutamat asiat ovat kuitenkin erilaisia. Toivon että näistä neuvoista ja näkökohdista on sinulle apua.
Valmistelu
Kurssilaisia täytyy valmistella lähettämällä etukäteen ohjeita. Koska he ovat yleensä kotona, on hyvä muistuttaa, että lounas olisi jotenkin valmisteltuna, ettei siihen mene liikaa aikaa. Kurssin aikataulu pitää lähettää ja pitää siitä kiinni.
Kurssilaisia ohjeistetaan myös kirjautumaan hyvissä ajoin koulutustilaisuuteen, jotta tekniset ja liittymäongelmat ehditään hoitaa. Harjoituksia varten pyydetään varaamaan paperia ja kynä.
Kurssilaiset on kutsuttava ajoissa palaveriin, jotta saavat varmistuksen, että kurssi pidetään ja voivat kuitata kutsun.
Olemme osaan kursseista lähettäneet printatun materiaalin etukäteen. Tähän usein liittyy haasteita, saadaanko osoitteet oikein vai eksyvätkö materiaalit sittenkin jonnekin työpaikalle tms. Palaan tähän.
Aloittaminen
Kurssi pitää aloittaa täsmällisesti. Kouluttaja on vähintään 10 minuuttia aiemmin tarkkailemassa ilmoittautumisia. Usein joku on hieman myöhässä, ja niitä tilanteita täytyy sitten selvittää.
Iso ero tavalliseen kurssiin on se, että se ei-verbaalinen kommunikaatio, jota meidän ihmisten välillä on jää lähes kokonaan pois. Kouluttaja tavallisesti koko ajan tarkkailee ilmeitä, asentoja ja muuta kehon kieltä ja tekee siitä jatkuvasti johtopäätöksiä, usein hyvin alitajuisesti.
Tätä asiaa pitää kompensoida pitämällä useita johdettuja keskusteluja, joissa jokaisen kanssa käydään tilannetta läpi. Ensimmäinen näistä on alkukeskustelu. Siinä käydään läpi kurssilaisen organisaation tilanne, kurssilaisen oma tehtävä ja mahdollinen kokemus kurssin aiheesta sekä odotukset kurssille.
Kaikki eivät halua laittaa videota päälle keskusteluissa ja se on ok. Mukavampi olisi, että kasvot näkyisivät hetken, mutta on ymmärrettävää että aina sitä ei halua tai yhteys on heikko.
Tekniikasta
Olen pitänyt kurssit peruspalaveriohjelmistoilla, kuten Teams tai Zoom. Toimii hyvin. Pykälää pitemmälle voi päästä, jos on kamerat ja muut vehkeet, mutta nyt kun kouluttajakin on pois työpaikalta pärjätään yllättävän hyvin perustekniikalla.
Mikrofoni tai kuulokkeet mikrofonilla tarvitaan. Läppärin mikilläkin juuri ja juuri pärjää, mutta huomattavasti paremmin toimii ulkoisella.
Tapanani on aina välillä piirtää fläpille. Se on mukavaa rytminvaihtoa koulutukseen. Jotkut vielä muistavat: Kylli-täti piirtää ja kertoo. Ihmisten tarkkaavaisuus kasvaa, kun he seuraavat vähitellen fläpille syntyvää kuvaa tarinan kanssa. Etäkoulutuksessa piirtäminen onnistuu myös. Olen käyttänyt Samsung-tablettia jossa on S Pen -kynä mukana. Piirtäminen tabletilla on helppoa. Käytössä on värit ja on helppo pyyhkiäkin osia välillä pois.
Tällöin liityin kokoukseen sekä läppärillä että tabletilla ja vaihdoin esityskonetta välillä. Tästä on sekin etu, että ei tarvitse niin usein kysyä, että näkyykö jako, sen näkee itsekin toiselta koneelta.
Ehkä suositeltavin vaihtoehto on käyttää läppäriä, joka tukee kynää – esimerkkinä Microsoftin Surface. Sillä voi piirtää myös kalvoille ja siirtyminen pelkkään piirtämiseen käy nopeasti.
Verkkoyhteyden on syytä olla hyvä. Kännykällä tehty Wifi ei tahdo riittää. Osallistujille kannattaa antaa alussa puhelinnumero, jotta voivat hälyttää, jos tipahtivat kesken pois.
Powerpoint
Powerpointissa kannattaa käyttää lukunäkymää, ei diaesitystilaa. Kalvot näkyvä isoina ja etuna on, että hiiren liike näkyy, jolloin hiirellä voi osoittaa mistä juuri puhuu. Alt-tab siirtyminen on nopeaa. Näytän kursseillani usein käsiteamalleja Elliellä, joten on tärkeää nopeasti päästä kalvosta selaimeen ja takaisin.
Diaesitystilassa hiiren liike ei näy ja siirtyminen toiseen näyttöön on hitaampaa, siksi siis lukunäkymä.
Keskustelusta
Vaikka kurssilaisia kehotetaan esittämään kysymyksiä ja keskeyttämään, on etäkurssilla tavallista hankalampaa tehdä niin kesken esityksen. Kouluttajan vetämät keskustelukierrokset kaikkien kanssa auttavat tässä.
Niitä kannattaa pitää vähintään kolme: alkukeskustelu, puolen päivän tilannekatsaus sekä loppukeskustelu. Useamminkin voi pitää, mutta tässä on tasapainoiltava ajankäytön kanssa.
Harjoitukset
On tärkeää, että kurssilaiset saavat tehdä harjoitustehtäviä. Tehtävä on minulla yleensä word-dokumenttina ja siihen liittyy usein jokin kalvolla oleva esimerkki. Tällöin olen pyytänyt ottamaan kuvakaappauksen tai valokuvan tehtävästä, jonka jälkeen voin näyttää kalvoa ja tehtävä jäi talteen.
Tavallisella kurssilla kouluttaja voi kierrellä katsomassa miten tehtävä sujuu. Hän pääsee keskustelemaan ja neuvomaan – ja saa samalla tärkeää palautetta siitä, miten opit ovat menneet perille. Tämä osuus kärsii etäkurssia pidettäessä. Tavallista syvällisempi tehtävän läpikäynti ja kommenttien kuuntelu auttavat tässä.
Jos harjoituksia tehdään koneella – kuten SQL-kurssillamme – voi osallistuja välillä jakaa näyttönsä neuvoa pyytäessään.
Parhaiten sujuvat yksilötehtävät. En ole vielä teettänyt ryhmätöitä. Se onnistunee myös pitämällä kahden tai useamman henkilön ”alipalavereita”.
Materiaali
Kuten jo mainitsin, materiaalit voi lähettää printattuna etukäteen. Nykyisin toivotaan yhä useammin sähköisiä materiaaleja, kaikilla ei enää ole oikein tilojakaan säilyttää kansioita.
Sähköisenä materiaalit on helpointa jakaa. Ulkolaiset kouluttajamme ovat tosin usein aika tarkkoja ja eivät halua jakaa sähköisesti, mutta tämä uusi tilanne muuttanee sen. Esim Data Vault 2.0 kohdalta tämä on jo ratkaistu, eli materiaalit tulee sähköisesti.
Kokemuksia
Kurssilaisten palaute on ollut positiivista. Se mitä kaivataan, on kommunikointi muiden kanssa tauoilla ja lounaalla.
Verkkokurssiin verrattuna etäkurssi on koettu intensiiviseksi ja etuna on, että voi heti kysyä kouluttajalta. Verkkokurssissa on luonnollisesti etunsa, mutta verkkokurssi ja etäkurssi ovat niin paljon erilaiset, että niitä on syytä pitää selkeästi eri kurssityyppeinä.
Kouluttajan kannalta koulutus on hyvin intensiivistä ja vaatii paljon keskittymistä. Lauseita tulee jotenkin harkittua tarkemmin kuin tavallisella kurssilla. Koko päivän päätteeksi huomaa, että energiaa on kulunut! Yhteistä tavanomaisten kurssien kanssa on, että on palkitsevaa huomata kurssilaisten oppivan.
Tulevaisuus
Koulutuksia etänä on edelleen syytä kehittää ja luoda studiomaiset olosuhteet tuotantoon. On pohdittava, että onko päivän tai parin kurssit parempi jakaa pienempiin osiin vain onko nykyratkaisu sittenkin parempi, jossa ollaan yhtäjaksoisesti syventyneet tiettyyn aihealueeseen pidempään.
Lapsenlapseni hyödyntää koulussa etäopiskelua, kuten tuhannet muutkin. Voi olla että koko ”pedagoginen paradigma” uudistuu siitä huolimatta, että Koronaviruksen edellyttämät liikkumisrajoitukset puretaan.
Huomataan, että jokin tietty asia toimii digitaalisesti itse asiassa paremmin kuin manuaalisesti. Vastaavia ilmiöitä on nähty; esimerkiksi tuskin kukaan kaipaa vanhaa pankkimaailmaa konttoreineen – käytämme verkkopankkia.
Oma veikkaukseni on, että asiat muuttuvat koulutuksenkin osalta ainakin osin peruuttamattomasti.
Ja oppiminen on se tärkein asia.
Ystävällisin terveisin,
Ari Hovi
Ps. Tietovarastojen rakentaminen on nyt erittäin ajankohtaista – lähes kaikki uusivat nyt vanhoja ratkaisujaan. Data Vault-menetelmä on yksi syy miksi ne ovat niin muodikkaita juuri nyt. Hurjan suosion saavuttanut Data Vault Sertifointikoulutus on nyt saatavilla etänä.
Data Vault 2.0 Bootcamp + Certification
Kolme päivää tiukkaa asiaa ja mahdollisuus suorittaa arvostettu, menetelmän kehittäjän Dan Linstedtin auktorisoima sertifointikoe. Varmista, että tietovarasto-osaaminen on kunnossa ja hanki sertit koko tiimille – Nyt
Lisätiedot ja ilmoittautuminen tästä